Heel belangrijk /  Zeer gevaarlijk  !!                                        Very important / Very dangerous !!

Er is een lijst samengesteld, met namen van stoffen die in medicijnen zijn verwerkt en  niet geschikt zijn voor o.a. shelties. Ze kunnen er erg ziek van worden, en soms zijn ze zelfs dodelijk.

Mijn advies: Vraag bij elke Medicijn wat u krijgt van uw dierenarts of het geschikt is voor shelties.

Ook wat veel mensen niet weten is ,dat ook  narcose bij shelties een groot risico kan zijn.
Geef dit aan uw dierenarts door.
!!!

DRUIVEN  ENZ........   chocolade, schoonmaakmiddelen, planten, paddenstoelen en wespen zijn zeer gevaarlijk                       Helemaal onderaan deze pagina staat  een lijst die is samengesteld met ENKELE voorbeelden.

Ook kan een reu na het toedienen van een  bepaald soort Antibiotica  6 weken nadien tijdelijk steriel worden. Dit kan problemen geven wanneer de reu wordt ingezet voor een dekking.

 -------ENGELS:

Very important !!!

There is an long list with medicines which are not fit for Shelties. They may cause them to get seriously ill, or, sometimes, even die. Please consult your vet if the medicines prescribed for your dog are ok for shelties. If your dog gets ill after his yearly vaccinations, please inform your vet as well. A different medicine might be given the following year.

Total anaestetic can be very dangerous for shelties. Please discuss this with your vet. Also grapes, chocolate, cleaning materials, plants, wasps are dangerous for both children and dogs. A male dog may get temporarily sterile after a special sort of antibiotic.

 Enkele voorbeelden!!! 
 van stoffen die in Medicijnen verwerkt zijn en die Overgevoeligheids reacties of / zelfs
            Gevaarlijke kunnen zijn. voor o.a Shelties
                                              met een defecte,, Multi Drug Resistantie 1,,  [ MDR 1 gen.] ..                                                
Some examples of dangerous medicined for dogs with defect MDR1-genes are:
Acepromazine     
Butorphanol          Cyclosporine        
Digoxin Domperidone Doxorubicin Etoposide                    Ivermectin              Loperamide             Mitoxantrone            Morphine                  Ondansetron             Paclitaxel                 Quinidine                    Rifampicine           Vinblastine                Vincristine
= = = = = = = = =   = = = = = = = = verdovingsmiddel                                             pijnstiller                                                                                           ter onderdrukking van de werking van het immuunsysteem ter versterking van de hartfunctie                                                  tegen misselijkheid en maagklachten                 celgroeiremmer                                                             celgroeiremmer                                                                         tegen parasieten zoals luizen, mijten en wormen                       ter bestrijding van diaree                                                      celgroeiremmer                                                                       verdovingsmiddel, vooral pijnstiller                                                  ter bestrijding van misselijkheid en braken                              celgroeiremmer                                                                             tegen hartritmestoornissen                                                               antibioticum                                                                              celgroeiremmer                                                                              celgroeiremmer
 

                                           Test uw Hond !!!!    Doe een DNA bloed onderzoek of wat wangslijm. /                                           Test your Dog !!!! and read te results..

Uitslag ???       zie schema  / see chart
ONZE HONDEN ZIJN GETEST,
 OUR DOGS ARE TESTED
 
                  uitslag staat bij elke hond vermeld op ,,Roedelpagina,,
                     ook veel  puppen . Hiervoor zie nesten pagina...       

Dagelijks  komen we in aanraking met nog veel meer gevaarlijke dingen.

                     Dit moet iedereen weten   !!!   geld voor elke hond en is niet rasgebonden .                   Helaas kan hier niet opgetest worden ..        

GIFTIG VOEDSEL VOOR HONDEN. !!!


Niet al het voedsel dat mensen graag eten, is ook geschikt voor honden. Sommige etenswaren zijn zelfs erg giftig voor dieren. De volgende producten dienen zoveel mogelijk vermeden te worden:

* Chocolade: bevat caffeïne en ombromine , twee bestanddelen die door de hond zijn verteringsstelsel niet worden verteerd; deze bestanddelen blijven door de hond zijn verteringsstelsel gaan in een eindeloze cirkel die de hond uiteindelijk vergiftigt. De verschillende types chocolades bevatten verschillende hoeveelheden van deze stoffen. Melkchocolade is het minst giftig, pure chocolade is zeer giftig. Dit geld ook voor cola, koffie en thee.

* Tafelresten die vermeden dienen te worden; eend, wildbraad, varken- en kalfsvlees zijn allen te vet voor het spijsverteringssysteem van de hond. Gekruid voedsel en hesp brengen een hondenmaag van streek. Gekookte kip-, kalkoen- of steakbeenderen zijn allen te broos en scherp.

* Rauwe vis; “zalm vergiftigingsziekte” krijgen ze als ze rauwe met parasieten besmette vis eten uit beken of rivieren.

* Ajuinen : rauw, gekookt of gedroogd hebben een toxisch effect op hond en kat.

* Amandelen, abrikozen, avocado's , look, paddenstoelen, nootmuskaat, perziken, rabarber, spinazie, aardappel en tomaten en de bladeren van deze.

* Alle alcohol houdende dranken

* Plastiekverpakkingen en aluminiumfolie. Honden eten dit soms op vanwege voedselresten die hieraan hangen. De verpakking en folie kan verstikking, of darm en maagverstoppingen veroorzaken, met interne bloedingen als gevolg.

* Noten : walnoten zijn giftig voor honden en moeten vermeden worden. In het bijzonder is er een schimmel die veelvoorkomend is bij walnoten (vooral bij natte dode walnoten) en die ernstige periodes van ziekte kunnen voortbrengen. Vele noten zijn niet goed voor honden in het algemeen, hun hoog fosfor gehalte word veronderstelt van nier- en blaasstenen te veroorzaken.

* Pinda's zijn vergif voor honden

* Aardappelen : aardappel vergiftiging komt zowel bij mens als hond voor. Rauwe aardappelen, zeker aardappelschillen, spruiten zijn zeer giftig voor de hond.
Opmerking ; gekookte of gepureerde aardappelen zijn goed voor de hond, zelfs vrij voedzaam en verteerbaar. Let wel op NIET gekruid!!

* Kalkoenhuid word veronderstelt om acute Pancreatis bij honden te veroorzaken.

* Rauw varkensvlees ; geef het nooit, i.v.m de ziekte van Aujesky ( Pseudo Hondsdolheid )

* Melk ; werkt laxerend

* Rozijnen ; Een gezonde, vijf jaar oude hond stierf aan nier falen nadat zij thuis een doos rozijnen had opgegeten.
In de Verenigde Staten is bekend dat rozijnen giftig kunnen zijn en de dierenartsen aldaar weten ook hoe opgetreden moet worden als een hond er ziek van wordt.
Uit een onderzoek van dierenartsen van de Amerikaanse ASPCA en hun 'vergiften centrum'                                  (APCC - Animal Poison Control Center) komt het volgende naar voren:


Van 10 honden wordt gemeld dat ze nierfalen ontwikkelden na het eten van een grote hoeveelheid druiven (5 honden - verse druiven, of gedeeltelijk gegiste druiven, 3 honden aten pitloze blauwe druiven) of rozijnen (5 honden).
Twee honden overleden en drie honden moesten inslapen. De overige vijf honden kregen drie weken lang een zware
behandeling. Van 4 honden was bekend hoeveel ze ongeveer gegeten hadden en dit varieert tussen 9oz (275 gram) en 2lbs (1 kilo). Volgens deze dierenartsen moet iedere hond, die meer dan een paar druiven of rozijnen eet, behandeld worden.
De oorzaak van de vergiftiging is nog niet bekend. Gedacht wordt aan: schimmels, overdosis Vitamine D3, o.i.d., milieuverontreiniging -pesticiden, zware metalen- of giftige stoffen in het fruit zelf.
Ziekteverschijnselen, voordat de nieraandoening zich aankondigt, zijn: braken, diarree, sloomheid, geen eetlust en buikpijn.
Deze verschijnselen kunnen wekenlang aanhouden. Bij bloedonderzoek blijkt vaak sprake te zijn van hypercalcemia (een verhoogd kalkgehalte in het bloed). Naarmate de nierbeschadiging zich ontwikkelt, gaan de honden minder plassen. Wanneer ze helemaal niet meer plassen, treedt de dood in.
In sommige gevallen moesten honden, die tijdig medische hulp hadden gekregen, toch worden afgemaakt.
Hoewel de exacte oorzaak van de nieraandoening onbekend is, kunnen honden die druiven en rozijnen eten er succesvol voor behandeld worden. De eerste stap is ontgifting. Het opwekken van braken en het toedienen van geactiveerde houtskool helpt de opname van mogelijke gifstoffen te voorkomen. Honden moeten minimaal 48 uur aan het infuus gelegd worden. De arts moet tenminste drie dagen dagelijks het bloed controleren. Als de bloedwaarden na drie dagen normaal zijn, is het onwaarschijnlijk dat de nieren zijn aangetast.
Sommige honden hebben buikvliesdialyse nodig, een proces waarbij het buikvlies (het vlies dat om de organen in de onderbuik heen zit) gebruikt wordt om afvalstoffen te zuiveren, wat gewoonlijk door de nieren wordt gedaan.


Vele baasjes van de honden hebben ook een gevoel voor groene vingers, zowel in huis als in de tuin. En zo met het eerste zonnetje brengt de tuin weer veel werk met zich mee. Oude planten die nodig aan vervanging toe zijn. Onkruid moet weer bestreden worden en ga zo maar door. De hond die graag u een handje helpt, door alvast kuilen te graven:-)) Ook zijn er bezige viervoeters die perfect zijn in het snoeien van uw planten zowel in huis als buitenshuis. Vandaar we u er toch op willen wijze, welke planten u beter niet kunt aanschaffen als uw viervoeter(s) een echte tuinier blijkt te zijn. 

Wanneer u als eigenaar vermoedt dat uw huisdier aan een giftige plant heeft gegeten, moet u er zo snel mogelijk mee naar de dierenarts.
Vergeet niet de volgende gegevens te vermelden, want de juiste behandeling (en dus de genezing) hangt hiervan af:


- de naam van de plant of neem de plant mee
- welk deel van de plant is opgegeten (bijv. : blad, bloem, bes etc.)
- hoe is het contact geweest (bijv.; door opeten of door contact met de huid)
- welke symptomen zijn u opgevallen (bijv.; speekselen, braken, diarree, zenuwsymptomen zoals trillen of lichte convulsies, etc.
- breng eventueel geproduceerd braaksel of uitwerpselen mee

Wat kunt u als eigenaar doen wanneer uw huisdier aan giftige planten heeft zitten knabbelen ?

- Wanneer uw hond de plant pas heeft opgegeten en niet in kramptoestand verkeert of bewusteloos is, kan u het dier doen braken door een
lepel zout achter in de keel te gooien en veel te laten drinken. Hij zal door het zout gaan braken.

- Een bewusteloos dier mag u absoluut niet doen braken en geen vloeistof in de keel gieten, meteen naar de dierenarts is de boodschap.

- Laxeren is niet in alle gevallen van plantvergiftiging goed, dus eerst advies inwinnen bij uw dierenarts.

- Medicinale houtskoolpoeder toedienen, houtskool absorbeert de giftige bestandsdelen in de darm.

- Eens het gif opgenomen is in het bloed, zal de houtskool echter niets meer helpen.

Elk plantengif heeft zijn eigen specifieke werking op het organisme, bijvoorbeeld : op de rode bloedlichaampjes, op de celwand, de longen, de lever. Daarom is het in het kader van de behandeling zo belangrijk om te weten over welk plantengif het gaat. Indien men dat niet weet, bestaat de behandeling eruit de uiterlijke symptomen te behandelen, in de hoop dat het gif geen te erge ravage aanricht in het lichaam.


Giftige kamerplanten

De top drie van giftige kamerplanten is de volgende :

* dieffenbachia (Deze is trouwens ook de kamerplant nummer één in een doorsnee gezin.} Zowel de bladeren als de stengel zijn
giftig. Het gif tast de keelholte aan, het maag darmstelsel (braken- diarree) en de ademhaling. Het dier veel laten drinken
(water) als eerste hulp is zeer nuttig).

* philodendron (Dit is die typische klimplant die rondom een stok wordt geleid. Alle plantendelen hiervan zijn giftig. Het gif tast vooral de
nieren van het dier aan en sterfte is niet zeldzaam. Als eerste hulp weerom het dier veel laten drinken).

* tabaksierplant (De tabaksierplant is ook in zijn geheel giftig. Het gif (nicotine) werkt vooral op de skeletspieren en het autonooom
zenuwstelsel, zodat in ernstige gevallen sterfte door verstikking optreedt (de ademhalingspieren worden verlamd)
De eerste twee zijn vooral in trek bij katten, terwijl de tabaksierplant (nicotiana-soorten) meer in de smaak valt bij
de hond. Een opname van 5 tot 25 bladeren kan dodelijk zijn voor hond en kat).

De overige kamerplanten vindt u hieronder:

* De aronskelk (is helemaal giftig, maar vooral de bessen zijn gevaarlijk. Meestal zal de aronskelk in de huiskamer geen bessen
ontwikkelen. Na opname van deze plant is ook weer overvloedig drinken de boodschap).

* De gatenplant (Monstera) (is een zeer populaire kamerplant en ook giftig in blad en stengel, toch blijven de kat en hond meestal
van deze plant af. Het gif is vergelijkbaar met de Dieffenbachia).

* De hyacint en de narcis (Tegenwoordig is het erg in trek om kleine bolletjes hyacinten en narcissen in huis tot bloei te laten komen.
Zowel de bol als het zaad, als de bladeren en de bloemen zijn mild giftig. Wat de narcissen betreft; hun gif
wordt ook vrijgegeven in het water van de vaas waarin de bloemen staan).

* De kerstster (Deze plant zie je in de meeste huiskamers rond kerstmis verschijnen. Het giftige aan de plant zit hem in het melksap
van de bladeren of stengels en in de zaden. Wanneer de huid in contact komt met dat melksap, moet die overvloedig
gespoeld worden met water. Het sap is erg gevaarlijk voor de ogen : kans op blindheid bestaat).

* De kerstroos (is een plant met een witte bloem. Men ziet deze plant niet zo vaak als kamerplant, alle plantendelen zijn giftig. Het gif
heeft een erge uitwerking op het hart met eventueel sterfte als gevolg).

* Het meiklokje (lelietje van dalen) (giftig : zowel het bloempje, als de bladeren en de stengel. Het gif werkt in op het hart en kan
dodelijk zijn. Gelukkig wordt het gif traag opgenomen in het lichaam, zodat snelle interventie na
consumptie veel kwaad kan voorkomen.
* De slangenwortel (is een plantje dat vaak in bloem- en plantenstukken wordt gebruikt. Alle plantendelen zijn giftig. Bij opname van
de plant moet het dier overvloedig drinken om het gif via de nieren te laten
verdwijnen.

Tuinplanten

De alle giftigste tuinplanten voor de hond zijn:

* bitterzoet (wordt als heester beschouwd en vooral de onrijpe bessen zijn erg giftig).

* bolderik (een anjerachtige) (wordt voornamelijk als sierplant gekweekt (bijv.; de bekende Milas Purple Queen) en geeft mooie
paarse bloempjes. Alle plantendelen zijn giftig).

* doornappel

* eenbes

* guichelheil (is een populaire bodembedekker met blauwe of rode bloempjes. Het lijkt een beetje op de zogenaamde
muur (de vogelmuur) waar kippen zo dol op zijn.

* herfsttijloos (is een populair plantje van de leliefamilie met mooie paarse krokusachtige bloemen in de late zomer. Het gif is een
zogenaamde stapelgif. Effecten van het gif worden dus erger naarmate er vaker aan de plant wordt geknabbeld).

* hondspeterselie

* honingklaversoorten

* monnikskap

* het palmboompje (buxusboompje) (is zeker het vermelden waard omdat dit struikje zeer populair is als echt haagje rond
bloembedden en perken. Alle delen van dit haagje zijn giftig. Bij de hond leidt de opname van
0,8 gram buxine (het gif van deze heerster) tot de dood!....)

* de taxushaag (is zeer populair als tuinafscheiding. De plant blijft groen in de winter en draag rode schijnbesjes. De bladeren (naalden),
schors en zaden (bessen) zijn dodelijk giftig. Enkel een zeer snelle interventie kan hond of poes redden).

* wegedoorn

* wolfskers

* het wonderboompje.

Een kruid dat men meer in meer in tuinen begint te zien, is het vingerhoedskruid (digitalis). Dit kruid draagt prachtige paarse bloemen.
Het gif (digitalis) werkt in op de hartspier. Het gif wordt wel gebruikt in de geneeskunde voor hartpatiënten.

De hierna vermelde planten zijn wel giftig voor onze viervoeter, maar worden door hen zelden beknabbeld, door de vreemde geur of de echt bittere smaak. Toch tijdens spel en door verveling kan er toch een opname van plantendelen gebeuren.

De meeste planten zijn goed gekend en hoeven dus geen aparte beschrijving.

* acacia

* anemonen

* berenklauw

* boekweit

* de clematis

* de coton aster (zeer populaire bodembedekker met rode besjes)

* de hulst

* kamperfoelie

* lupine

* rhododendron struik

* de reuk erwtbloempjes

* roos

Ons advies bovenstaande planten, bloemen en struiken mijden in huis of op plaatsen waar uw viervoeter rondloopt.

Denk trouwens ook aan het feit dat de bovengenoemde planten stuk voor stuk ook giftig zijn voor de mensen. Kleine kinderen missen het dierlijk instinct om bepaalde planten met rust te laten en vaak kauwen ze blaadjes of eten ze die verleidelijk gekleurde besjes op.

bron; internet.

 

 

      Verzorging /      Grooming

Preventieve verzorging / Preventive grooming

Innerlijk Verzorging/ Interior grooming 

 

 

 

mail ons
email us

 

 laat een berichtje achter.
Please leave a message

 

Home
Index
Wie zijn wij
About us
Onze 1e Shelties
Our first shelties
Onze roedel
Our Dogs
Dekreuen
Stud Dogs
Nesten
Litters
Verwachte nesten
Expected Litters
Onze vakantie
Our Holidays
Vakantieopvang
Our Holiday guests
Herplaatsen Shelties
Rescue Shelties
Showresultaten
Show results
Showen
Showing
Reünie
Reunion
Sheltie Secrets
Fotogalerie
Photo Gallery
Romée Nieuw op de Site
New on our site
Hondenactiviteiten
Dog Activities
Fokken/Bevalling
Breeding/The Birth
Verzorging
Grooming
Links